Volwassen man in Assen. Vrijwilliger maatjesproject

Joop: de kracht van compassie

Vandaag stellen we jullie graag voor aan Joop, sinds februari 2023 een toegewijde vrijwilliger bij Vlucht Voorwaarts. Eerst was hij maatje, nu is hij coach voor een groep die in oktober 2023 begon.

Kracht
Zijn ervaring bij Vlucht Voorwaarts begon vorig jaar, toen Joop maatje werd van een Palestijnse journalist uit Syrië. Door hun interacties leerde Joop niet alleen het persoonlijke verhaal van zijn maatje kennen, maar ook het grotere verhaal van Palestina. De openheid waarmee zijn maatje sprak over zijn ervaringen en de verschrikkelijke realiteiten waarmee mensen geconfronteerd worden, raakten Joop diep. Het deed hem beseffen hoe bevoorrecht hijzelf is. Ook realiseerde Joop zich hoeveel veerkracht mensen bezitten. “Het is verschrikkelijk wat sommige mensen meemaken”, zegt Joop. Het versterkte zijn overtuiging van de veerkracht die mensen kunnen vertonen, zelfs in de moeilijkste omstandigheden. Joop gelooft dat er in elk mens een innerlijke kracht schuilt, maar dat sommigen zich daar niet altijd van bewust zijn. Door vragen te stellen en mogelijkheden te verkennen, helpt hij anderen deze kracht te ontdekken.

Vrijwilligerswerk
Met een achtergrond in de techniek en het hoger onderwijs heeft hij geleerd om zich gemakkelijk door verschillende niveaus van organisaties te bewegen. Iets dat ook goed van pas komt bij zijn vrijwilligerswerk. Want Joop is geen nieuweling als het gaat om vrijwilligerswerk. Al vele jaren heeft hij zijn tijd geïnvesteerd in verschillende maatschappelijke initiatieven. Vroeger was hij zelfs lid van het bestuur van de Sleep-in, een opvangvoorziening voor daklozen. Zo’n twaalf jaar geleden begon hij als vrijwilliger bij Mentor4You, waar hij, nog steeds, jongeren tussen de 11 en 23 jaar ondersteunt die het moeilijk hebben. 

DNA
Zijn ervaringen als kind in een warm en groot katholiek gezin hebben Joop geleerd om altijd anderen te helpen, zelfs als middelen schaars waren. Deze levenslessen hebben hem gevormd tot de persoon die hij vandaag is. Door zijn werk als maatje bij Vlucht Voorwaarts en zijn betrokkenheid bij Mentor4You brengt Joop niet alleen praktische hulp, maar ook een gevoel van verbondenheid en steun aan degenen die het het meest nodig hebben. Solidariteit, rechtvaardigheid en compassie zijn kernwaarden die in zijn DNA zitten.

Hobby’s
Naast zijn werk als vrijwilliger beoefent hij graag hobby’s, zoals fotografie en schrijven. Deze activiteiten stellen hem in staat om na te denken over nieuwe perspectieven en verhalen te vertellen die anders misschien onopgemerkt zouden blijven. Ze dragen ook bij aan zijn werk als coach van de groep bij Vlucht Voorwaarts, waar hij voorzichtig communiceert, motiveert en kort en duidelijk is in zijn aanpak. Joop gelooft sterk in de kracht van verhalen en communicatie als instrument om anderen bewust te maken en te motiveren. Het is deze combinatie van persoonlijke interesses, (interculturele) ontmoetingen en waarden die Joop in staat stelt om een brug te slaan tussen mensen. Hopelijk inspireert zijn verhaal anderen om hetzelfde te doen. Een voorbeeld voor ons allemaal!

Nederland is een kleurrijk land; er wonen mensen van verschillende culturen en achtergronden. Vlucht Voorwaarts verbindt deze werelden en moedigt mensen aan om te groeien vanuit een vertrouwde omgeving. Om zo samen te bouwen aan een mooie toekomst.

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke verhalen van Vlucht Voorwaarts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!