Vrouw in centrum Assen. Vrijwilliger bij een maatjesproject voor integratie.

Rosanne: nieuwsgierigheid naar de wereld

Een goede bekende van Vlucht Voorwaarts: Rosanne. Intussen is ze al drie keer maatje geweest en nu ook assistent-coach van de groepen die in februari zijn begonnen. Geboren en getogen in Assen maar met een natuurlijke nieuwsgierigheid naar andere mensen en culturen. 

Het begin
In 2020, net voor de pandemie uitbrak, meldde ze zich aan als maatje via een vrijwilligersvacaturebank. Bij Vlucht Voorwaarts kwam Rosanne in aanraking met mensen die nieuw waren in Nederland, vaak op zoek naar een beetje houvast en een luisterend oor. Haar eerste ontmoetingen waren met haar eerste maatje, een jonge vrouw uit Eritrea. Communiceren was soms een uitdaging, vaak afhankelijk van vertaling via apps of gebarentaal. Ook was het de tijd van de corona-crisis, dus de meeste ontmoetingsdagen verliepen digitaal. Maar desondanks bloeide er een mooie band op tussen de twee maatjes.

Ook de klik tussen Rosanne en haar derde maatje was duidelijk, ze deelden dezelfde interesses in filosoferen, lezen en waren beiden kattenliefhebbers. Via Vlucht Voorwaarts kwamen ze samen op verschillende leuke activiteiten terecht, waarbij ze niet alleen plezier hadden maar ook diepe gesprekken konden voeren. Voor Rosanne was het een eyeopener om te ervaren hoe gastvrijheid in verschillende culturen wordt beleefd, zoals de warme ontvangst die ze kreeg tijdens bezoeken aan de familie van haar Eritrese maatje.

Jezelf opnieuw leren kennen
Als maatje leerde Rosanne niet alleen over andere culturen, maar ook over zichzelf. Ze ontdekte dat nieuwsgierigheid en empathie essentiële eigenschappen zijn om een goede band op te bouwen. Door haar rol als maatje heeft ze niet alleen praktische hulp geboden, maar ook een luisterend oor en een gevoel van welkom zijn in een nieuw land.

Rosanne benadrukt dat maatjeswerk niet alleen impact heeft op het leven van de nieuwe Assenaren, maar ook op dat van de gevestigde Assenaren zelf. Het opent deuren naar nieuwe vriendschappen en verrijkt je wereld op verschillende manieren. Van gezellige diners tot culturele uitjes naar musea, elke ontmoeting brengt weer nieuwe ervaringen met zich mee.

Nederland is een kleurrijk land; er wonen mensen van verschillende culturen en achtergronden. Vlucht Voorwaarts verbindt deze werelden en moedigt mensen aan om te groeien vanuit een vertrouwde omgeving. Om zo samen te bouwen aan een mooie toekomst.

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke verhalen van Vlucht Voorwaarts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!