Respect voor elkaars verschillen maakt ons contact fijn

Mariëlle en Kifah hebben bijna een jaar met elkaar opgetrokken. Hoe ging de eerste ontmoeting? En hoe verliep het contact?

Hun eerste ontmoeting was bij de kennismaking met de groep van Vlucht Voorwaarts. Kifah was nét begonnen met Nederlandse les en Mariëlle was onder de indruk  van wat ze al had geleerd. Dit was ook de eerste keer dat Kifah een Nederlandse vrouw ontmoette. 

Gedurende het jaar hebben ze het programma van Vlucht Voorwaarts gevolgd met de groep. Ze zijn samen naar de bibliotheek geweest, hebben thee gedronken en is Mariëlle met haar gezin bij die van Kifah gaan eten. Kifah: ‘Mariëlle helpt me om de Nederlandse gewoontes goed te begrijpen. Het gaat dus niet alleen om taal, maar ook over hoe dingen werken in Nederland. Ik leerde bijvoorbeeld dat ik een kaart kan sturen als iemand overleden is. En door Mariëlle zit ik nu in de oudercommissie van de middelbare school van mijn dochter.’ 

Onze levens zijn heel verschillend verlopen, toch hebben we veel gelijkenissen.

Ondanks de verschillen in cultuur en achtergrond, ontdekten ze al snel dat ze een paar dingen gemeen hebben. Mariëlle: ‘We lijken heel erg op elkaar. We hebben ongeveer dezelfde leeftijd. Maar we hebben ook allebei een open blik en we zijn positief ingesteld. We staan ook open voor andere culturen en perspectieven. We durven elkaar daar ook vragen over te stellen. Het verschil is dat we op een andere plek geboren zijn.’ Kifah: ‘Ja, dat klopt. Zo zie ik het ook. We hebben respect voor elkaars verschillen en dat maakt ons contact ook fijn.’

Als je maatje bent, dan leidt dat weer tot nieuwe ervaringen en vriendschappen.

Wat ze willen meegeven aan mensen die maatje willen worden? Mariëlle: ‘wat ik wil meegeven is hoe waardevol het is voor jezelf. Het is niet alleen zo dat je iemand anders helpt. En dat allemaal gewoon in Assen!’ Kifah: ‘Precies, het gaat niet alleen over taal. Maar ook over begrip en respect voor elkaars cultuur.’

Lijkt het jou ook leuk om een maatje te zijn? Eind januari beginnen weer met nieuwe groepen! Meld je aan via: www.vluchtvoorwaarts.nl/nl/doe-mee/ of stuur een mail naar marjan@vluchtvoorwaarts.nl