Wissam en Jeffrey bezoeken samen met andere buddy’s van Vlucht Voorwaarts het Drents Museum

Nu zijn we buddy’s en hierna vrienden

Wissam (34) en Jeffrey (30) hebben inmiddels een jaar lang om de week contact met elkaar. Ze zijn aan elkaar gekoppeld tijdens het traject van Vlucht Voorwaarts. Ze doen er beiden hun voordeel mee. 

Op een regenachtige decemberavond ontmoet ik Wissam en Jeffrey in het gezellige en mooi ingerichte appartement van Wissam. Hij heeft ook een kat, genaamd Poes. Ontmoet tijdens zijn verblijf in het asielzoekerscentrum en nooit meer van zijn zijde geweken. De tafel is mooi gedekt en er is heerlijk Syrisch gekookt door Wissam.

Hier aan tafel zitten de mannen naast elkaar alsof ze elkaar al jaren kennen. Ze delen grapjes met elkaar en halen herinneringen  op van dingen die ze samen hebben beleefd. Leuke momenten maar soms ook verdrietige. 

Fake it till you make it

Wissam woont nu 4 jaar in Nederland en spreekt erg goed Nederlands. Hij was actief bij het Noord Nederlands Toneel en gaat in januari beginnen met een cursus Duurzaam Bouwen, wat hij goed kan gebruiken als architect.

“Als er iets is wat ik geleerd heb van Wissam is het: fake it until you make it. Dit merk je ook door zijn doorzettingsvermogen en positiviteit”, vertelt Jeffrey. Wissam vindt dat Jeffrey behulpzaam is en vergeet nooit de eerste ontmoeting, waarin Jeffrey een boek meenam over kunst in Drenthe als cadeau, een mooi gebaar.

Andere cultuur, andere klok

Wat ze beiden een van de grootste  verschillen tussen de Syrische en Nederlandse cultuur vinden is hoe er wordt omgegaan met de tijd. In Syrië kan je bijvoorbeeld om 10 uur ‘s avonds nog bij iemand langsgaan, zonder dit van te voren af te spreken. 

Het is hierbij handig om te weten dat er in elke cultuur anders met de tijd wordt omgegaan. “Ook handig om te weten voor Nederlandse maatjes: als je met een Syrisch persoon afspreekt, verwacht geen korte afspraak. Er wordt namelijk volop gekletst, gegeten, filmpjes die bekeken moeten worden en nog meer gekletst.” Zegt Wissam. Jeffrey beaamt dit. Hij bleef altijd langer bij Wissam dan hij had verwacht.

Of ze elkaar blijven zien na dit jaar? Zeker weten. “Nu zijn we buddy’s maar hierna vrienden”.