maatjes gezocht

Vlucht Voorwaarts zoekt Nederlandse maatjes voor statushouders

Ieder jaar starten in februari en september nieuwe statushouders met een vluchtelingenachtergrond bij Vlucht Voorwaarts. In dit jaarprogramma, ter ondersteuning van hun inburgering of ter versterking van kansen op de arbeidsmarkt, worden zij gekoppeld aan Nederlandse maatjes; ‘gevestigde’ Assenaren die de weg in onze maatschappij al kennen. De stichting zoekt nog vrijwilligers voor deze nieuwe lichtingen.

Behoefte

Het jaartraject bestaat uit verschillende onderdelen. Van 1-op-1 maatjescontact tot het organiseren van verschillende projecten met andere deelnemers aan het traject. Vrijwilligerscoördinator Marjan Huizenga-Zuidersma hoopt dat veel mensen zich opgeven: “Uit onderzoek blijkt dat mensen met een vluchtelingenachtergrond behoefte hebben aan contact met gevestigde Nederlanders. Juist nu, want door de coronacrisis is inburgeren lastiger geworden. Met een maatje leren ze sneller onze taal, cultuur en gebruiken.”

Hoogtepunt

Senait, afkomstig uit Eritrea, deed in 2021 mee met het traject van Vlucht Voorwaarts en het leverde haar veel op: “Het was een bijzonder jaar en heb veel geleerd. Ik ben nu niet meer bang om Nederlands te spreken. Mijn zelfvertrouwen is mede daardoor gegroeid.” Als hoogtepunt van het traject noemt Senait de contacten met haar maatje: “Ik heb hele lieve Nederlandse mensen leren kennen door Vlucht Voorwaarts.”

Geïnteresseerd om mee te doen als Nederlands maatje? Geef je op voor een kennismakingsgesprek via https://www.vluchtvoorwaarts.nl/nl/doe-mee/!