Marjan is coach bij Vlucht Voorwaarts: “Voor iedereen is de groei anders”

Coaches zijn een cruciaal onderdeel van Vlucht Voorwaarts. Maar wat houdt het precies in om coach te zijn? Wat kun je verwachten? We spraken met Marjan, een van onze coaches: “Ik ga de mensen die ik heb ontmoet nooit vergeten.”

Willard: Hoi Marjan! Jij bent coach van een van de groepen van Vlucht Voorwaarts. Hoe ziet jouw groep eruit?

Marjan: Op het moment ben ik coach van een groep vrouwen met Eritrese achtergrond. Hiervoor was ik een jaar lang coach van een groep vrouwen met Syrische roots.

Hoe ziet je werk er als coach uit?

De coach moet vooral het initiatief nemen om dingen te organiseren. Dit doe je niet alleen, want je hebt ook een assistent-coach en een helper. Zij zijn mijn steun en toeverlaat. Het is belangrijk op tijd dingen te signaleren en bespreekbaar te maken. En natuurlijk een band op te bouwen met de deelnemers en maatjes.

Waarom ben je coach geworden van Vlucht Voorwaarts?

Mijn hart gaat uit naar nieuwkomers die lastig mee kunnen komen in onze samenleving. Soms heb je iemand nodig die je wegwijs maakt in een onbekend land. Ik vind het waardevol om te zien dat Vlucht Voorwaarts een bijdrage levert in het inburgeringsproces. Daar wil ik graag deel van uit maken als coach. Het geeft veel energie om te zien dat een statushouder zijn netwerk verbreed, onze cultuur beter begrijpt en daardoor eventueel stage, vrijwilligerswerk of werk vindt. Met de juiste tijd en aandacht kan je iemand verder brengen.

Wat vind je het leukste aan coach zijn?

Ik geniet onwijs van het proces waar zowel het maatje als de deelnemer in kan zitten. Met de juiste sturing en aanmoediging zie je de groei bij beide kanten. Voor iedereen is die groei anders. En dat maakt het zo uniek en interessant. Bij Vlucht Voorwaarts krijg ik ook zelf coaching. Je doet het niet alleen, dat is leerzaam en waardevol.

Wat is je mooiste herinnering als coach?

Dat zijn er heel erg veel. Maar ik ga de mensen die ik ontmoet heb nooit vergeten.

Wil jij ook coach worden van één van onze groepen? Stuur een mail naar info@vluchtvoorwaarts.nl.