Asia: van maatje naar coach

Vandaag maken we kennis met Asia, een vertrouwd gezicht bij Vlucht Voorwaarts. Sinds 2017 woont ze, samen met haar man en dochter, in Nederland na hun komst uit Syrië. In 2019 besloot Asia zich aan te melden als maatje bij Vlucht Voorwaarts. Het Nederlands leerde ze snel, zo snel zelfs dat haar maatje haar al snel vroeg waarom ze niet eens zou overwegen om assistent-coach te worden.

Asia’s rol binnen de Vlucht Voorwaarts groeide; van maatje in 2019 tot assistent-coach in 2020, en later zelfs tot coach, tot maar liefst drie keer toe! Haar enthousiasme voor haar taken als coach is aanstekelijk. Deze omvatten het begeleiden van nieuwkomers, het verbeteren van de Nederlandse taal en het overbruggen van culturele verschillen tussen de Arabische en Nederlandse cultuur. Dankzij haar eigen ervaringen weet Asia als geen ander wat de nieuwkomers nodig hebben en waar ze mee worstelen. Zo helpt ze nieuwe Assenaren vaak met het vertalen van brieven en geeft ze handige tips over het invullen van formulieren.

Het werk bij Vlucht Voorwaarts heeft Asia niet alleen geholpen anderen te ondersteunen, maar heeft ook haar eigen horizon verbreed. Ze heeft nieuwe vaardigheden ontwikkeld, zoals presenteren voor groepen, en haar netwerk vergroot. Naast haar inzet bij Vlucht Voorwaarts is ze ook actief bij Vluchtelingenwerk en heeft ze plannen om in de toekomst tolk te worden voor Koerdisch en Arabisch.

Nederland is een kleurrijk land; er wonen mensen van verschillende culturen en achtergronden. Vlucht Voorwaarts verbindt deze werelden en moedigt mensen aan om te groeien vanuit een vertrouwde omgeving. Om zo samen te bouwen aan een mooie toekomst.

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke verhalen van Vlucht Voorwaarts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!