Stel je voor: je moet nu alles wat je hebt en kent achterlaten en halsoverkop verhuizen naar een ver land. Je spreekt de taal niet, kent er geen mensen en bent niet bekend met de cultuur. Daar bovenop weet je niet zeker of de familie in je thuisland wel veilig is. Geen ideaal begin voor een nieuw leven.

Weg uit het land waar je geboren bent, waar je familie en vrienden wonen, waar je werk hebt en de cultuur kent. Dat doe je niet zomaar. De mensen die vanuit hun geboorteland naar Nederland vluchten hebben vaak veel meegemaakt. Vlucht Voorwaarts focust op het bij elkaar brengen en creëren van relaties tussen locals en nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond. Zodat mensen zich vanuit een veilige omgeving verder ontwikkelen en de kans krijgen een fijn leven op te bouwen in een nieuwe omgeving.

Ik was een vogel met één vleugel - nu heb ik twee vleugels en kan ik weer vliegen

Nederland is een kleurrijk land. Toch is er vaak weinig contact tussen mensen van verschillende achtergronden. Terwijl integreren veel beter gaat en ook leuker is wanneer je het samen doet. Integratie volgens het Van Dale woordenboek is ‘opname tot een geheel’ en daarvoor heb je inzet van beide groepen nodig.

Vlucht Voorwaarts is in 2016 opgericht vanuit het idee dat alleen alleen de Nederlandse taal leren of werk vinden dit niet voldoende is. Bij goede integratie hoort ook het opbouwen van een sociaal netwerk met gevestigde Nederlanders, het begrijpen van de lokale cultuur en een goede (mentale) gezondheid.

Wanneer is Vlucht Voorwaarts geslaagd?
Een vraag die door veel deelnemende Nederlanders gesteld wordt. Het antwoord op deze vraag is echter voor iedereen die meedoet verschillend. Een overkoepelend doel is de verbinding tussen nieuwe en oude Assenaren en het pakken van de eigen regie.

Logo_transparant_wit_klein.png

CONTACT

Paganinilaan 15
9402 VH Assen
info@vluchtvoorwaarts.nl