Mijn vader, Nour en ik

Op woensdag 11 oktober organiseert Vlucht Voorwaarts in samenwerking met regisseur Wiam Al-Zabari van Een van de Jongens een speciale avond. De met een Gouden Kalf bekroonde documentaire ‘Mijn vader, Nour en ik’ zal worden vertoond in de Nieuwe Kolk in Assen. Deelnemers kijken samen naar de uiterst persoonlijke documentaire van de Iraaks-Utrechtse regisseur en gaan daarna met elkaar in gesprek.

Want wat betekent het om gevlucht te zijn en met de gevolgen daarvan te leven? In de documentaire laat Wiam Al-Zabari zien wat het vluchten van Irak naar Nederland voor hem betekent. Voor het eerst gaat hij hierover in gesprek met zijn familie.
De twintig jaar geleden uit Irak gevluchte filmmaker Al-Zabari kent het probleem van het zwijgen over en verdringen van het vluchtverleden als geen ander. Voor hem was het de reden de documentaire Mijn vader, Nour en ik te maken. Hij wil de onverwerkte trauma’s niet doorgeven aan zijn zoontje Nour. Daarom doorbreekt hij zelf in de film het stil zwijgen binnen zijn familie over de vlucht en de gevolgen daarvan. En laat zo de bevrijdende kracht zien van echte, kwetsbare gesprekken. De film dient daarmee als gespreksstartertijdens de gespreksavonden

De film
Als 13-jarig jongetje vluchtte filmmaker Wiam Al-Zabari met zijn familie midden in de
nacht weg uit Bagdad. Naar Nederland, waar zijn vader op hen wachtte. Inmiddels is
Wiam zelf vader geworden van zoon Nour. Maar daarmee dringen de nooit beantwoorde
vragen over zijn jeugd in Irak en hun vlucht zich op. In de film Mijn vader, Nour en ik gaat
hij het gesprek aan met zijn vader, moder, broer en zus. Hoe was hun leven in Irak?
Waarom moesten ze zo nodig weg? En waarom was zijn vader er niet voor hem?

Wanneer:   woensdag 11 oktober om 19:00
Waar:          De Nieuwe Kolk, Weiersstraat 1, Assen

Vooraf aanmelden via: info@vluchtvoorwaarts.nl