Wij zijn maatjes

Integratie statushouders stokt door corona, maar er zijn oplossingen

Directeur Eric Schaap las onlangs een artikel in het Dagblad en besloot een artikel te schrijven. Je leest zijn verhaal hier: 

Laatst stond er een aangrijpend artikel in het Dagblad van het Noorden. ‘Integratie statushouders stokt door corona’ stond er met koeienletters boven het artikel. Uit onderzoek blijkt dat het aantal contacten van statushouders met de helft is gedaald en dat de vereenzaming sterk is toegenomen. ,,Het is echt schrikbarend, hun integratie staat bijna stil’’, zegt cultureel psycholoog Nina Hansen van de Rijksuniversiteit Groningen in het stuk. Het Nederlandse netwerk valt door corona weg en het familienetwerk zit in het land van herkomst.

Het gaat mij aan het hart. Bij Vlucht Voorwaarts zien en herkennen we deze problemen ook. Bij Vlucht Voorwaarts koppelen we statushouders met een vluchtelingachtergrond aan een Nederlands maatje. “Normaal” gaan ze dan een traject van een jaar in en doen veel gezellige en leerzame dingen samen. We zien onze deelnemers in zo’n jaar groeien. Ze bouwen een sociaal netwerk op, leren beter Nederlands spreken en groeien daardoor ook in zelfvertrouwen. Bovendien hebben statushouders altijd iemand om op terug te vallen, dat is ook na zo’n jaar ontzettend waardevol.

Uitdagingen

Maar ook voor ons heeft corona veel gevolgen. We kunnen elkaar niet in grote groepen ontmoeten. Gelukkig kan het maatjescontact wel doorgaan, maar dat is slechts een deel van het programma. We proberen het programma zoveel mogelijk digitaal doorgang te laten vinden, maar ook daar lopen we tegen uitdagingen aan. Niet alle nieuwkomers zijn even digitaal vaardig en het gemis van non-verbale communicatie maakt het uitdagend.

8e lichting

Waarom ik dit opschrijf? Omdat dat artikel maar door mijn hoofd blijft spoken. De coronacrisis duurt nog wel even. Je hoort, terecht, veel over het mentale welzijn bij jongeren en ouderen. Maar de groep statushouders is vaak een vergeten groep. Terwijl: we mogen ook deze mensen niet in de steek laten. En dat hoeft ook niet. Want bij Vlucht Voorwaarts leren we steeds meer over hoe we ons traject coronaproof kunnen organiseren. Er staat een 8e lichting te popelen om te beginnen in maart. Voor die lichting zoeken we echter nog wel Nederlandse maatjes. Daarom is dit blogje ook direct een oproep: Woon je hier al je hele leven en wil je iemand wegwijs maken in onze samenleving? Laat het ons dan weten. Geef je op. Word maatje. Want alleen samen komen we deze periode door.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *